Is jouw tuin klaar voor de toekomst? - Bouwmaterialen Pauwels
Is jouw tuin klaar voor de toekomst? - Bouwmaterialen Pauwels

Je zou het niet denken, maar zelfs professionals met ruime ervaring in het aanleggen van tuinen en terrassen willen nog wel eens het cruciale belang van afwatering over het hoofd zien. Sterker nog, naast het kiezen van de foute ondergrond en het aanbrengen van een te zwakke onderbouw is het verwaarlozen van de afwatering een van de meest gemaakte fouten bij het aanleggen van terrassen. Dat komt, onder meer, doordat problemen met de afwatering vaak pas aan het licht komen wanneer het eigenlijk al te laat is: wanneer je tuin al onder water staat.

Bij Bouwmaterialen Pauwels zijn we ons bewust van dit risico en daarom houden we ook altijd rekening met de afwatering, ongeacht de grootte van het project in kwestie. Gelukkig kunnen er genoeg maatregelen genomen worden om wateroverlast te vermijden en om je tuin weer- en waterbestendig te maken voor de toekomst. Hieronder zetten we enkele van de beste opties op een rijtje.

Hoe voorkomen we wateroverlast in je tuin?

Het optimaliseren van de afwatering van je terras is grotendeels afhankelijk van wat voor tuin je hebt en wat er mogelijk is, zowel qua omgeving als budget.

  • Waterdoorlatende en waterpasserende klinkers
    Dit type betonklinkers bezit een open structuur, waardoor het water langzaam de bodem intrekt en geen overlast op of onder het terras veroorzaakt.
  • Natuursteen
    Natuursteen is een brede verzamelnaam voor heel wat steensoorten die in de natuur voorkomen, zoals graniet, leisteen en basalt. Het is een populaire keuze voor de afwerking van terrassen en terecht, want het ziet er vaak heel mooi uit, maar ook hier moet aandacht gegeven worden aan de afwatering. Aangezien natuursteen niet zo open is als bijvoorbeeld een betonnen klinker met waterdoorlatende eigenschappen, dient er ook altijd een aanvullende drainage te worden geplaatst, bij voorkeur op het laagste punt van de constructie.
  • Kleiklinkers
    Kleiklinkers zijn om verschillende redenen populair voor de aanleg van terrassen en opritten. Ze zijn milieuvriendelijk, kleurvast en gaan gemakkelijk meer dan honderd jaar mee. Over duurzaam gesproken! Daarnaast bevat een terras van kleiklinkers heel veel voegen, wat de waterafvoer bevordert, zelfs bij zware regenval.

Bij een correcte en afdoende waterafvoer komt vanzelf nog heel wat meer kijken dan het kiezen van de materialen. Is uw tuin al klaar voor de toekomst? Bouwmaterialen Pauwels bespreekt graag met u al uw tuinplannen, kom gerust eens langs voor advies op maat!